Nederlands oefenen

Klik op de logo’s om de Websites te bezoeken.

Lezen in eenvoudig Nederlands

Nederlandslezen.be

ndls lezenLeer je Nederlands en wil je graag in eenvoudig Nederlands lezen? Deze website verzamelt boeken in eenvoudig Nederlands voor volwassenen en jongeren. Je kan kiezen op basis van genre en moeilijkheidsgraad.

Bij elke boekentip staat ook een fragment uit het boek.

www.nederlandslezen.be

 

Knipoog

knipoogBezoek deze website en ontdek het grote aanbod interactieve oefeningen en activiteiten om Nederlands te leren.

Knipoog bestaat ook in een papieren versie. Als je een abonnement neemt, krijg je 4 tijdschriften per jaar. Elk nummer is opgebouwd rond een thema en bevat naast veel oefenmateriaal en spelletjes, knutselideeën en recepten ook culturele pagina’s en wedstrijden.

http://knipoog.deboeck.com

 

Taalblad

taalbladVolg online de dagelijkse actualiteit in eenvoudig Nederlands. De artikels op Taalblad zijn speciaal geschreven voor anderstaligen. Moeilijke woorden hebben een taalbladbox : een pop-up met uitleg en de Franse en Engelse vertaling van het woord. Verder zijn de artikels gekoppeld aan een grammaticagids. Zo kan je met Taalblad je grammatica en je woordenschat verbeteren en onderhouden.

www.taalblad.be

 

Grammatica, spelling & woordenschat oefenen

Taaladvies

taaladvies

Je wil een tekst schrijven zonder taal- of spelfouten? Je wil weten of een woord of een uitdrukking courant gebruikt wordt? Misschien twijfel je aan buitenlandse aardrijkskundige namen in het Nederlands? Hoe zit het met de hoofdletters en de leestekens? Taaladvies.net  geeft je met zijn performante zoekmotor antwoord op al je taalvragen.

www.taaladvies.net

 

Braintraining : Train je kennis van de Nederlandse taal

Hier kan je je taalkundig vermogen op een speelse manier trainen. Je kiest uit verschillende soorten taaloefeningen (woordzoeker, woordlink…) en je duidt een beginniveau aan (van 1 tot 3).

Als je voldoende geoefend hebt,  kan je een test afleggen:  een mix van alle taaloefeningen. Tien minuten per dag oefenen, levert je  al een fitter brein op.

www.neurocampus.com/taal

 

Nederlandse taaloefeningen voor anderstaligen

kader-taal-nlBen je een beginner of een geoefende spreker? Wil je beter kunnen begrijpen of wil je  graag meepraten over actuele onderwerpen?

Dan kan je hier oefenen!

  • Oefen je woordenschat : kies een thema, beluister de uitspraak, maak oefeningen op de woordbouw , vul een kruiswoordraadsel in…
  • Doe de luisteroefeningen : beluister trailers van Nederlandstalige films, liedjes, reclamespotjes en boodschappen van voorlichtingscampagnes. Hier vind je actuele reportages uit Vlaanderen en Nederland waarin je ook regionale accenten kan horen en herkennen.
  • Maak de grammaticaoefeningen en herhaal zo de regels stap voor stap.

http://nl.ver-taal.com/

 

d of t, dat is de vraag

komFris je kennis van de d-t-regels op en doe daarna de test.  Je vindt ook een overzicht van alle regels voor de regelmatige werkwoorden.

http://www.dtkompas.nl/

 

Test je taalkennis

Je bent al een geoefende spreker maar je twijfelt nog vaak aan de spelling wanneer je schrijft? Hier kan je je kennis van de Nederlandse spelling testen en bijwerken. Je krijgt telkens 10 meerkeuzevragen en na elke beantwoorde vraag  zie je of je antwoord goed of fout is en waarom. Elke spellingregel wordt kort en duidelijk uitgelegd.

http://www.ru.nl/raakradbouds/tests_en_spelletjes/test_uw_taalkennis/

 

Werkwoorden oefenen

Je wil graag nog eens alle tijden van de regelmatige en de onregelmatige werkwoorden opfrissen en ze stap voor stap inoefenen? Dat kan met dit oefenpakket!

Aan de hand van eenvoudige invuloefeningen herhaal je alle tijden van het werkwoord en na elk gegeven antwoord kan je de grammaticaregel nalezen.

http://www.onlineklas.nl/wwoefenen/

 

Algemene Nederlandse Spraakkunst

Consulteer dit referentiewerk als je vragen hebt over grammaticaregels. Deze website biedt een online versie van het standaardwerk over de grammatica van het Nederlands met een systematische inhoudstafel, handige registers en een zoekfunctie.

www.ans.ruhosting.nl/e-ans/

 

Wallangues

wallanguesJe uitspraak verbeteren,  spelling oefenen, schrijfopdrachten maken, audio-opnames beluisteren … Deze taalsite biedt voor alle taalniveaus interactieve lessen aan die gebaseerd zijn op authentieke situaties van het dagelijkse en professionele leven.

Ofwel leg je eerst de niveautest af en volg je een parcours ofwel start je onmiddellijk!

www.wallangues.be

 

Spelspiek

indexEen echte spellingshulp! Spelspiek is een chatbox waaraan je spellingsvragen  kan stellen. Twijfel je aan de spelling van een woord? Typ het woord zoals je het uitspreekt in het zoekvenster en … je krijgt onmiddellijk de juiste spelling!

www.spelspiek.nl

 

 

SNS Mail

snsTest en onderhoud je kennis van de Nederlandse spelling en doe De Spellingtest!

Twee keer per week krijg je in je mailbox een uitnodiging om een korte test te doen. Nadat je de 4 meerkeuzevragen hebt beantwoord, zie je meteen wat er goed en fout was en waarom. Je scoreverloop wordt bijgehouden. Je kan ook iemand uitnodigen om De Spellingtest te doen.

www.snsmail.be

 

Onze Taal: taaladvies

onzetaalHier vind je een overzicht van de 25 populairste taaladviezen!  Heb je een andere taalvraag?  Dan is de kans groot dat je op deze plek het antwoord vindt.  De website biedt een alfabetisch en een thematisch overzicht van alle taaladviezen. Je zoekt via een trefwoord en je krijgt alle gepubliceerde adviezen met dat trefwoord te zien.

www.onzetaal.nl/taaladvies

 

 

Schrijven in het Nederlands

Woordenlijst Nederlandse Taal

Dit is de online versie van de officiële Woordenlijst der Nederlandse Taal, oftewel het bekende ‘ groene boekje’.

Je hebt vragen over de officiële spelling van het Nederlands? Deze website biedt handige tools om correct te spellen: woordenlijsten,  verklarende woordenboeken en spellingcheckers.

www.woordenlijst.org

 

Spelling, de regels op een rij  (PDF)

spellingDeze brochure biedt een compact en systematisch overzicht van de principes en de regels van de officiële Nederlandse spelling. De brochure is zo opgesteld dat je de spellingsregels makkelijk kan onthouden en het systeem achter de Nederlandse spelling leert begrijpen.

Je kan de brochure downloaden. Gebruik ze als studiehulp of als naslagwerk.

www.taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/Spelling_-_de_regels_op_een_rij.pdf

 

Woordenschat uitbreiden

Synoniemen.net

indexJe gebruikt vaak dezelfde woorden en je wil graag je actieve woordenschat wat uitbreiden. Gebruik dit online-synoniemenwoordenboek om snel nieuwe woorden op te zoeken en bij te leren. Je krijgt naast lijstjes met synoniemen ook de betekenis van de woorden. Volgt de officiële spelling !

http://synoniemen.net/

 

Mijn boodschappenlijst

wdlLeer algemene woordenschat uit  het dagelijkse leven aan de hand van honderden illustraties. Je selecteert  de woorden die nuttig zijn voor jou, je klikt op de illustraties en je stelt  zo je eigen boodschappenlijstje samen.  Bewaar de boodschappenlijstjes op je computer of print ze af en steek ze in je taal-logboek. Met behulp van de voorleesfunctie leer je meteen ook de correcte uitspraak van de woorden.

www.mijnboodschappenlijst.nl

 

Woordspot

woordspotEen woord per week! Elke week krijg je uitleg bij een lastig maar nuttig Nederlands woord. Je kan het woord in verschillende contexten lezen en je vindt er ook enkele synoniemen.

www.woordspot.nl

 

Woordpost

woordpostJe ontvangt tweemaal per week een e-mail waarin een moeilijk of ongebruikelijk woord in een actuele context wordt verklaard. Je krijgt de betekenis van het woord, je leert waar het woord vandaan komt, hoe je het uitspreekt …

www.woordpost.nl 

 

Vaktaal uitbreiden

De Kamer

Op de website van de Kamer van Volksvertegenwoordigers staan heel veel documenten over alle domeinen  van de overheid. Bovendien vind je elk document in het Frans en in het Nederlands en … heeft de site een sterke zoekmachine. Zo vind je snel vertalingen van de meest gespecialiseerde vaktermen! Lees de activiteit: Een tweetalige woordenlijst van je vaktaal

www.dekamer.be

 

Nedterm link

nedterm_1Deze website geeft antwoord op alle vragen en behoeften van gebruikers van terminologie. Je vindt er tools, tips en trucs voor alles wat met terminologie te maken heeft.  Je kan online termenlijsten consulteren die gesorteerd zijn per onderwerp en je kan zelf ook termenlijsten toevoegen.

http://taalunieversum.org/sectie/nedterm

 

Taaltesten van Selor voorbereiden

Selor

index selDe website van Selor geeft niet alleen informatie over de taaltesten. Als je je op een test wil voorbereiden en je maakt een account aan op de site, dan kan je talloze oefeningen maken om je lees- en luistervaardigheid bij  te werken.

www.selor.be

 

Taalactualiteit

Taalpost

imagesBlijf je graag op de hoogte van de taalactualiteit? Abonneer je dan op Taalpost. Driemaal per week krijg je taalnieuws in je mailbox: een korte en krachtige mix van weetjes, filmpjes,  wedstrijden, humor… Elke maandag krijg je een taaltip over een moeilijke taalkwestie.

www.taalpost.nl

 

Taalschrift

taalscOnline tijdschrift voor taal en taalbeleid. Blijf op de hoogte van de laatste trends in taalgebruik, literatuur en media. Meld je aan en ontvang de gratis nieuwsbrief wanneer de nieuwe editie van Taalschrift verschijnt. In het archief kan je de vorige edities herlezen en artikelen zoeken op onderwerp. 

www.taalschrift.org