Kranten & tijdschriften NL

Kranten en tijdschriften lezen in het Nederlands:  een taal- en cultuurbad

journal‘Ik lees voortaan de krant in het Nederlands’.

Een klassieker onder de goede voornemens van wie zijn Nederlands wil verbeteren. Maar velen houden het niet lang vol. De krant was te moeilijk, te vreemd of gewoon niet de juiste krant.

Jammer want kranten en tijdschriften lezen is ideaal voor je Nederlands: je leert de taal beter begrijpen én je duikt in de cultuur.

 

Hoe pak je het aan om wel vol te houden?

 • Probeer eerst de wereld van de Nederlandstalige kranten en tijdschriften te leren kennen. Vraag uitleg aan je collega’s en je Patati. Misschien hebben zij wat oude edities liggen waarin je eens kan bladeren.
 • Bezoek de websites van Nederlandstalige kranten en tijdschriften. Je kan er wat artikels en interviews lezen en de stijl ontdekken.
 • Zoek uit wat de Nederlandstalige tegenhanger is van je favoriete lectuur in het Frans. De kans dat de Nederlandstalige versie je ook ligt, is groot!
 • Geef jezelf genoeg tijd: aan een krant of een tijdschrift met zijn rubrieken, zijn eigen toon, zijn stijl … moet je wennen.
 • Deel een tijdschrift met collega’s.
 • Probeer niet alles te verstaan! Lees gewoon door als je een woord of een passage niet begrijpt. Op het einde van het artikel merk je meestal dat je de grote lijnen wél verstaan hebt.

De selectie van Patati@fed

Klik op de logo voor meer info.

Belgische kranten

de StandaardVergelijkbaar met  La Libre Belgique .Volg dagelijks de actualiteit en lees de vaste katernen:

– Van maandag tot donderdag: dS2 met bijdragen over cultuur, media en wetenschap
– Op vrijdag : De Standaard der Letteren, de literatuurbijdrage
– Op zaterdag : Cultuur (interviews, recensies en een kalender), dS Weekblad (actualiteitsmagazine), dS Magazine (lifestyle: mode, design, reizen en culinair)

De Standaard bestaat ook in audioversie. Om de krant te kunnen beluisteren moet je je abonneren maar je kan ook een paar fragmenten online beluisteren.

www.destandaard.be

 

de morgenVergelijkbaar met Le Soir

Lees het politieke, economische en culturele nieuws van binnen- en buitenland. Dit zijn enkele vaste katernen van De Morgen:

 • M: magazine over muziek, theater, film, beeldend kunst en media
 • Zeno: actualiteit, interview en reportages met veel aandacht voor de fotografie
 • Boeken & wetenschap

www.demorgen.be

 

de tijdDit is een gespecialiseerde financieel-economische krant. Zij richt zich voornamelijk op bedrijfsleiders en managers, beleggers en beleidsmakers. Ideale lectuur als je je woordenschat over economie, fiscaliteit … wil perfectioneren.

www.tijd.be

 

het laatste nieuwsVergelijkbaar met La Dernière Heure. Een populaire krant met veel aandacht voor de mensen in en achter het nieuws. Naast nationaal en internationaal nieuws lees je in Het Laatste Nieuws elke dag een uitgebreid sportkatern en veel streeknieuws. Er zijn 19 verschillende regionale edities.

www.hln.be

 

niewsblad

Deze populaire, makkelijk te lezen krant besteedt extra veel aandacht aan sport- en regionaal nieuws.

– Op zaterdag: de Weekendbijlage, het Nieuwsbladmagazine en het sportmagazine Fan!.
– Op zondag: Het Nieuwsblad Sportwereld, de enige zondagskrant in Vlaanderen.

Er zijn 16 verschillende regionale edities van het Nieuwsblad. De Gentenaar is bijvoorbeeld de Gentse editie van Het Nieuwsblad.

www.nieuwsblad.be

 

De enige krant in België die in twee talen verschijnt. Je kan de meeste artikels in de twee talen lezen. Een uitgelezen kans om aan je woordenschat en je leesvaardigheid te werken.

Je kan de Metro ook integraal online lezen. De populaire rubriek Kiss en Ride inbegrepen.

www.metrotime.be

 

Magazines over actualiteit

KnackHet belangrijkste nieuwsmagazine in Vlaanderen met duiding en discussie en aandacht voor maatschappelijke en sociaal- economische aspecten, justitie, veiligheid en integratie. Je kan het vergelijken met Le Vif L’Express.  Het wordt wekelijks uitgegeven met enkele extra magazines:

 • Weekend Knack  : over lifestyle, mode, interieur, reizen, gastronomie,…
 • Focus Knack : een televisiegids met veel info over film, theater, muziek, televisie,…
 • MO*:  abonnees ontvangen elke maand een magazine met een globale visie en een bijzondere aandacht voor de ontwikkelingslanden.

www.knack.be

 

Vrouwenbladen en lifestyle

flair

Een populair weekblad voor vrouwen over relaties, mode, beauty, diëten, uitstapjes …
Vaak krijg je bij de Flair promotieboekjes voor hotels, restaurants en citytrips of kleine cadeautjes zoals een zonnebril of een sjaaltje.

Flair bestaat ook in het Frans.

www.flair.be

 

vitaya

Een maanblad voor de moderne vrouw die bewust consumeert en geniet. Vitaya gaat over modetrends, gezond koken, welness en fit blijven. In grotere dossiers zoomt Vitaya dieper in op thema’s als consumenteninfo, budgettips en recht.

Lees je graag vrouwenbladen? Check dan zeker ook de televisiezender Vitaya om nog meer tips te ontdekken en Nederlands te oefenen.

 

Libelle

Libelle is het oudste en populairste vrouwenweekblad van Vlaanderen.  Elke week lees je artikelen, interviews en reportages over mode, beauty, psychologie, koken … Je vindt er een veelheid aan informatie

Naast de wekelijkse Libelle verschijnen er ook specials :

 • Libelle Lekker! : culinair maandblad met recepten, menu’s, kooktips, culinair nieuws. Surf ook eens naar de website
 • Libelle Happy! : verschijnt om de twee maanden en spreekt de lezeressen aan vanuit hun persoonlijke interesses. Met de nadruk op geluk en genieten.

www.libelle.be

 

feelingDe Nederlandstalige Gael! Feeling verschijnt maandelijks en is de grootste luxeglossy van Vlaanderen. In Feeling lees je vooral veel over (Belgische) mode maar  ook over de nieuwste trends op het gebied van gastronomie, beauty, uitgaan, reizen, body & mind

www.feeling.be

 

feel

Feeling Wonen is de Franstalige tegenhanger is Gael Maison. Ontdek elke maand de laatste trends in decoratie, design, interieur en tuinen. Dit maandblad is  een inspiratiebron van modern en sfeervol wonen en geeft de lezers handige tips en realiseerbare ideeën aan de hand van reportages, binnenkijken, interviews en shoppings.

www.feeling.be

 

nestCountrymagazine over wonen en leven buiten de grote stad. Dit leef- en woonblad gaat over:

 • huis & tuin,
 • spijs & drank,
 • country living,
 • hobby,
 • natuur & wellness.

Het verschijnt 6 keer per jaar en heeft een praktisch en uitneembaar ‘Doe’-katern en receptenfiches.

www.nest.be

 

Televisie & People

dag allemaal Dag Allemaal is het bekendste weekblad in Vlaanderen met showbizz- en televisienieuws, royalty en interviews met bekende Vlamingen. Vergelijk het met Ciné Télé Revue.

www.dagallemaal.be

 

Humo

Progressief populair weekblad voor radio en televisie met een satirisch karakter door de schrijfstijl, de ironische voorpagina en de libertijnse columns en cartoons. Naast interviews en lichtvoetige reportages brengt Humo ook onderzoeksjournalistiek. Surf naar de webpagina voor je dagelijkse portie filmpjes, nieuws, humor, tv-tips, reviews van cd’s, films, boeken en festivals.

www.humo.be

 

Muziek

oor

Het oudste Nederlandse (pop)muziektijdschrift met artikels over nieuwe cd’s, groepen en concerten.
In de populaire rubriek De Platenkast, lees je telkens een interview met een bekende Nederlander over zichzelf en over zijn platencollectie.

www.oor.nl

 

Economie en consumenten

Trends

In Trends lees je elke week nieuws, dossiers en opinies over economie en financiën. Trends publiceert jaarlijks zijn bekende top 100.000 van de Belgische bedrijven.  De Franstalige tegenhanger  heet Trends-Tendances. Het weekblad heeft ook een nieuwswebsite.

www.trends.be

 

indexDe Nederlandstalige versie van Test Achats. Testaankoop verdedigt de rechten van de consument. Testaankoop analyseert en vergelijkt producten en diensten  en selecteert “de beste koop”.

Vind de beste:

 • auto
 • voeding
 • huishoudtoestellen
 • telefoon
 • spaarrekening
 • verzekering

www.test-aankoop.be

 

Natuur en wetenschappen

Eos

Populair wetenschappelijk maandblad met artikels en reportages over natuurwetenschappen,menswetenschappen en geneeskunde. Eos heeft ook een uitgebreide rubriek over technologie, met onder andere de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT.

www.eos.be

 

Om Nederlands te leren

WablieftOok voor beginners! Wablieft is een krant met het nieuws in duidelijke taal. Wablieft verschijnt elke woensdag met artikels over binnen- en buitenland, weetjes, een kruiswoordraadsel, …

Wablieft kan je ook online lezen. Zo volg je dagelijks het laatste nieuws in eenvoudig Nederlands. Je kan elk artikel ook online beluisteren.

Nog eenvoudiger dan de artikels in Wablieft – krant zijn de artikels in De Kleine wablieft. Dat is een tweewekelijkse editie met

 • 17 vereenvoudigde artikels uit de Wablieft – Krant
 • een oefening over foto’s en titels
 • een eenvoudig kruiswoordraadsel

Je kan je abonneren op de Kleine Wablieft in pdf via e-mail of per post. Bekijk een voorbeeld op de webpagina

www.wablieft.be

 

MagNed _03bHeb je een tienerzoon of –dochter die Nederlands leert? Neem dan MagNed in huis: een jongerenmagazine met teksten, dialogen, oefeningen, activiteiten en woordenschat rond cultuur en actualiteit. In elk nummer zit ook een oefeningenboekje met luister- en leesoefeningen.

Op www.pelckmans.be/magned kan je een abonnement nemen op het tijdschrift en de oefeningenboekjes. Je bestelt er ook de MagNed audio-cd met verhalen en dialogen.