Films

images

Leer talen door naar films te kijken: dat zal je helpen om beter te begrijpen, je woordenschat uit te breiden en je uitspraak te verbeteren.

 

 

Kies je film

 • Kies een genre dat je graag ziet: politiefilms, actiefilms, komedies…
 • Vraag filmtips aan je collega’s.
 • Surf naar cinebel.be, de Belgische filmsite bij uitstek. Je vindt er alle info over recente en minder recente films. Je kan ook de trailer van elke film bekijken.

Cinebel is een tweetalige site. Lees de site in het Frans. Als er woorden zijn die je niet begrijpt, klik dan op NL om de vertaling te lezen.

Lees ook de forums van filmkijkers op Cinebel: je vindt er tips, recensies en samenvattingen van films.

 • Kies een film uit het aanbod van Belgische coups de cœur-films van Patatifed. We veranderen regelmatig onze selectie.
 • Voor de cinefielen onder u heeft Patatifed enkele sites geselecteerd: Belgische film, filmquizzen of ook nog de Belgische Cinematek.

 

Leer een taal met een film

 • Kijk naar een film met ondertitels: bekijk de film in het Nederlands met Franse ondertiteling of in het Frans met Nederlandse ondertiteling.

Met digitale televisie kan je de functie ‘ondertiteling’ activeren om naar series en films te kijken in de originele taal met ondertiteling.

Op sommige dvd-spelers kan je zelfs tegelijkertijd Franse en Nederlandse ondertiteling instellen. Ideaal om direct de betekenis van woorden en zinnen te begrijpen zonder hulp van een woordenboek.

Probeer de ondertitelingsfunctie van YouTube eens uit. Aanvankelijk bestond deze functie alleen in het Engels maar nu is ze beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Het is een zeer nuttige functie, ook al is de kwaliteit van de ondertitels niet altijd even goed. Klik op ondertiteling en kies een taal. Er zijn meer dan 50 talen beschikbaar!

 • Druk op pauze als je een woord of een zin niet begrijpt… En noteer het in je taal-logboek.
 • Imiteer het accent van de acteurs, hun intonatie… Druk op pauze en herhaal een woord, een zin, een dialoog… om aan je uitspraak te werken.
 • Organiseer ‘tweetalige filmmiddagpauzes’ op je dienst. Kies met de collega’s een film en bekijk afwisselend films in het Nederlands en het Frans.

Ken je nog andere Belgische films? Mail je favoriete films naar patati@ofoifa.fgov.be

 

De Coups de cœurs van Patatifed

C’est arrivé près de chez vous

Dit is DE Franstalige film bij uitstek die de Belgische film beroemd heeft gemaakt in het buitenland.

Een meesterwerk van galgenhumor met een onooglijk klein budget gemaakt: Benoît Poelvoorde speelt een psychopaat-moordenaar. Een groepje journalisten volgt hem om een reportage te maken over zijn misdaden.

Kijk op Cinebel

Bekijk de trailer op YouTube:

 

Rundskop

Deze politiefilm heeft in 2012 de Oscar voor beste buitenlandse film gekregen en de César voor beste buitenlandse film in 2013.

Jacky Vanmarsenville, gespeeld door de Antwerpse acteur Matthias Schoenaerts is veehouder in Limburg en is betrokken in de hormonenmaffia. De politie voert een onderzoek naar aanleiding van een moord.

Het bijzondere aan deze gitzwarte film, is dat het een Belgische tweetalige film is. Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen maar ook in Wallonië, in de streek rond Luik. Alle Franstalige acteurs zijn ondertiteld in het Nederlands en de Vlaamse acteurs ook! Ze spreken een onbegrijpelijk Limburgs dialect voor Franstaligen.

Kijk op Cinebel

Bekijk de trailer op YouTube:

 

Les géants

Deze film van Bouli Lanners heeft in 2011 de prijs van Europa Cinema gekregen in Cannes et 6 prijzen op de Magritte du cinéma.

Twee pubers, Zak en Seth, zijn alleen tijdens de grote vakantie. Ze ontmoeten Danny en trekken samen op avontuur.

Kijk op Cinebel

Bekijk de trailer op YouTube:

 

The Broken Circle Breakdown

Deze film van Felix Van Groeningen was in 2013 genomineerd voor de César voor beste buitenlandse film.

Alabama Monroe is een succesvolle theaterbewerking in Vlaanderen: « The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama ».

Didier en Elise hebben een passionele liefdesrelatie, op het ritme van muziek. Hij speelt banjo in een countrygroep en is fan van de VS. Zij heeft een tatoeagesalon en wordt zangeres van de groep. Ze krijgen een dochtertje, Maybelle.

Kijk op Cinebel

Bekijk de trailer op YouTube:

Kijk ook in het Nederlands naar:

En in het Frans naar:

 

Filmsites

Cinematek

Voor cinefielen, fans van stomme films of auteurscinema!

Ontdek op de site van het Koninklijk Belgisch Filmarchief:

 • programma van de maand en films die momenteel spelen
 • vertoningen in het bijzijn van de regisseur
 • voordrachten en ateliers

De site is tweetalig. Lees de info in de andere taal.

De Cinematek ligt op een boogscheut van het Centraal Station van Brussel. Je kan er samen naartoe gaan met je collega’s of je Patati: alle films zijn in de originele versie met ondertiteling.

www.cinematek.be

 

Cinévox

Bezoek Cinévox om Belgische films teontdekken: langspeelfilms, kortfilms en animatiefilms.

Bekijk de Franstalige films op www.cinevox.be en de Nederlandstalige films op www.cinevox.be/nl

De trailers van nieuwe films zijn ondertiteld.

 

De quiz ciné van TV5

Amuseer je met de quizzen van TV5 over film. Test je kennis over regisseurs, acteurs, Franse cultfilms…

www.tv5.org