Boeken NL

livre

 

Je wil lezen in de taal die je oefent. Alleen …  hoe kies je een boek?

 

 

Klik op de foto’s voor meer info.

 

Websites die je op weg helpen

Iedereen leest

iedereen leest

Bezoek de grootste lezers-community in Vlaanderen! Op deze website vind je duizenden leestips van en voor lezers. Laat je inspireren door de vele leesgetuigenissen van mensen over hun favoriete boeken. Je kan zoeken op  auteur of op genre. Het hele jaar door worden lezers en vooral lezende treinreizigers verrast met leestips in Metro en op Radio 1.

www.iedereenleest.be

 

Wat lees jij nu

watleesjijinu

Online community waar boekenliefhebbers terecht kunnen voor informatie en inspiratie. Ontmoet andere lezers en ontdek wat zij lezen. Elke week vind je een top 10 van enkele favoriete genres, het laatste boekennieuws en een wedstrijdvraag.

www.watleesjij.nu

 

Boekbeschrijvingen

Op deze website vind je een enorme verzameling korte boekbeschrijvingen van Nederlandse boeken (ook vertalingen). Erg handig dus als je in het Nederlands wil beginnen lezen.  Je kan zoeken op genre, op titel en op auteur. Per auteur krijg je een overzicht van zijn werk en een link naar zijn website. Klik op een boek en je krijgt een korte samenvatting.

www.boekbeschrijvingen.nl

 

Boekenzoeker

boekenzoekerBen je geïnteresseerd in  jeugdliteratuur?  De Boekenzoeker geeft leesadvies op maat voor lezers van 8 tot 18 jaar. Kinderen en jongeren beantwoorden enkele vragen over hun interesses, hobby’s, problemen… en ze krijgen telkens een selectie van 3 titels gebaseerd op hun persoonlijke voorkeur. Je kan natuurlijk ook gewoon boeken zoeken in de catalogus.

www.boekenzoeker.org

 

Nederlandstalige fictie

Het diner – Herman Koch

Koch is een Nederlandse schrijver van romans, kort verhalen en columns maar ook een populaire acteur en televisie- en radiomaker.

Zijn bekendste roman is Het diner. Het verhaal speelt zich af in een chique restaurant waar twee koppels samen de avond doorbrengen.  Ze ontdekken een schokkend geheim over hun kinderen dat verstrekkende gevolgen zal hebben.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is Het diner een bestseller. Het boek werd ondertussen ook verfilmd:

 

Tirza – Arnon Grunberg

Grunberg is een Nederlandse schrijver van Joodse origine. Hij schrijft romans, korte verhalen, toneelstukken, gedichten, essays, columns en reportages. Voor zijn œuvre ontving hij verschillende belangrijke prijzen. Ook voor Tirza, één van zijn bekendste boeken. Nederlandse recensenten hebben de roman verkozen tot belangrijkste roman van de 21ste eeuw.
Tirza gaat over Jörgen Hofmeester, een gescheiden man van middelbare leeftijd die in Amsterdam woont. Zijn jongste dochter, Tirza, vertrekt na haar eindexamen met haar Marokkaanse vriendje naar Afrika voor een rondreis. Het geluk van zijn dochter wordt een echte obsessie voor Hofmeester en wanneer hij lange tijd niets van haar hoort, gaat hij naar Namibië om haar te zoeken.

Tirza werd verfilmd en ook als toneelstuk bewerkt Het boek is ook in het Frans vertaald.

Om Tirza  te lezen, moet je een geoefend lezer zijn.

 

Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

De Belgische auteur Stefan Hertman schrijft romans, essays, poëzie, theaterstukken en kortverhalen. Oorlog en terpentijn is gebaseerd op cahiers die Hertmans van zijn grootvader kreeg. Die was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gedecoreerd als oorlogsheld. De roman vertelt het levensverhaal van Urbain Martien: de armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, zijn gruwelijke ervaringen als frontsoldaat en het verdriet om een jonggestorven grote liefde.

 

Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) – Ivo Victoria

hoe k nimmer

Deze semi-autobiografische roman is het debuut van Ivo Victoria, een Vlaamse schrijver die in Amsterdam woont.
Het hoofdpersonage, Ivo, keert na meer dan 20 jaar terug naar zijn geboortedorp. Hij wil zijn jeugdvriend een leugen opbiechten, de leugen waarop hun vriendschap gebaseerd was.
Een nostalgisch, hilarisch en ontroerend portret van jongeren in een Vlaams dorp in de jaren ’80.

 

 

De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst

De Vlaamse auteur Dimitri Verhulst schrijft romans, verhalen en gedichten.
Het populaire De helaasheid der dingen is geïnspireerd zijn op de jeugd.

Verhulst keert terug naar zijn geboortedorp en schetst een hilarisch maar ook pijnlijk eerlijk portret van Gunther Strobbe, een jongen van 13  die opgroeit in een problematisch gezin uit de lagere sociale klasse. We maken kennis met ziin alcoholverslaafde vader, zijn grootmoeder en zijn vaak dronken en werkloze ooms ..

’De helaasheid der dingen’ is  meermaals bekroond. Ook de verfilming door Felix Van Groeningen (van The Broken Circle Breakdown) won verschillende prijzen, onder andere de Prix Art et Essai op het filmfestival van Cannes.

Het boek is in het Frans vertaald als La merditude des choses.

Dimitri Verhulst gebruikt een heel literaire taal die tegelijkertijd doorspekt is van humor en typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Niet zo eenvoudig dus, als Nederlands niet je moedertaal is.

 

Het verdriet van België – Hugo Claus

hugoclausClaus was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In zijn lange carrière schreef hij gedichten, toneelstukken en meer dan twintig romans.  Het verdriet van België (1983)  is zijn bekendste roman. Het is het portret van een Vlaamse collaborerende familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Maar het is ook een psychologisch portret van een adolescent die schrijver wil worden.

www.clauscentrum.be

 

Sprakeloos – Tom Lanoye

Lanoye is romancier, dichter, performer, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en bekroonde schrijvers van België en Nederland en was de eerste stadsdichter van Antwerpen. Sprakeloos (2009) is de autobiografische roman over zijn moeder en haar aftakeling na een beroerte. Al schrijvend over zijn moeder maakt hij de balans op van zijn eigen jeugd, zijn worsteling met de liefde en zijn schrijverschap.

Lanoyes romans ‘Alles moet weg’ en ‘De Monstertrilogie’ werden verfilmd. Binnenkort komt ook een verfilming van ‘Sprakeloos’ uit.  

www.lanoye.be

 

De zaak Alzheimer – Jef Geeraerts

Geeraerts is een populaire Vlaamse schrijver die vooral bekend is voor zijn misdaadromans met het politieduo Vincke en Verstuyft en de romans over zijn ervaringen in het koloniale Congo. Hij schreef ook reisverhalen, journalistieke stukken en essays, toneelstukken, hoorspelen … De zaak Alzheimer gaat over een huurmoordenaar die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De verfilming uit 2003, met Jan Decleir in de hoofdrol, was een kassucces in Vlaanderen.

 

Broere – Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is bekend geworden als auteur van literaire jeugdboeken. Ondertussen publiceerde hij ook toneelstukken, gedichten, scenario’s en romans voor volwassenen. In Broere vertelt Moeyaert in korte verhalen over zijn gelukkige kindertijd als jongste van zeven zonen.
www.bartmoeyaert.com

 

Kaas – Willem Elschot

Elsschot (1882 – 1960) was een Vlaamse schrijver van romans, novellen en poëzie. Hij schrijft vaak over het zakenleven en het gezinsleven. Zijn stijl is heel helder en zakelijk; zo creëert hij een afstandelijke, cynische blik op zijn personages en legt hij hun kwetsbaarheid bloot. De romans van Elschot zijn klassiekers in de Vlaamse literatuur: ze zijn nog steeds verplichte én graag gelezen lectuur! Verzameld werk geeft een mooi overzicht van zijn oeuvre.

Elschots bekendste novelle is Kaas uit 1933. Frans Laarmans, een gewone ambtenaar, begint een nieuw bestaan als vertegenwoordiger in kaas. Hij waant zich de oprichter van een kaas-imperium maar in de realiteit lopen zijn plannen uit op een fiasco.

kaasTekenaar Dick Matena maakte, met de complete, originele tekst van Kaas in 2008  een beeldverhaal. 

Lees over Elschot op www.weg.be

Lees over (en kijk naar) het werk van tekenaar Dick Matena op www.dickmatena.com

 

Luisterboeken en hoorspelen

Radioboeken

radioboekenRadioboeken : verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs, die je nergens kan lezen maar overal en altijd kan beluisteren. Via het uitzendschema kan je precies zien welk Radioboek wanneer wordt uitgezonden en bij welke zender. Maar je kan elk radioboek  ook op de website beluisteren. Of via iTunes op je smartphone laden. Je kan je ook abonneren: dan krijg je automatische elke nieuwe aflevering toegestuurd.

De verhalen zijn voorgelezen door de auteur zelf en ze duren meestal zo’n 20 minuten. Met de Radioboeken kan je kennismaken met talloze Nederlandstalige auteurs. Op je eigen ritme want … herbeluisteren kan!

www.radioboeken.be

 

Het geluidshuis

geluidshuis zevenmijlslaarzengeluidshuis nachtegaalgeluidshuis groener gras geluidshuis boon

Het Geluidshuis maakt  hoorspelen of ‘luisterfilms’ voor kinderen en voor volwassenen. De sprookjesbewerkingen voor kinderen zijn ook een waar plezier voor volwassenen: vol humor, grappige liedjes en altijd met een knipoog naar de actualiteit. De  sprookjesbewerking ‘De nachtegaal’ is ook in het Frans gepubliceerd. Voor volwassenen maakte Het Geluidshuis hoorspelen van werk van Louis Paul Boon, Paul Auster, Hugo Claus, Tom Lanoye …Bij elke CD zit een mooi boekje met de liedjesteksten of tekstfragmenten uit het verhaal.

Laat je overtuigen op de website. Klik op de cd’s en beluister fragmenten en liedjes of bekijk de korte making-of-filmpjes. Je kan er ook grappige ringtones downoaden. In de online shop kan je de hoorspelen bestellen op CD of downloaden in mp3.

www.geluidshuis.be

 

HoorSpelFabriek

De HoorSpelFabriek maakt hoorspelen en luisterboeken in het Nederlands. In de catalogus zit een uitgebreid aanbod hedendaagse Nederlandse literatuur maar ook wat vertaald werk. De HoorSpelFabriek is Nederlands; de acteurs en voorlezers hebben dus een ‘Hollands’ accent. Maar daar wen je snel aan en … hoorspelen kan je zo vaak herbeluisteren als je maar wil.

www.hoorspelfabriek.nl

 

Luisterboeken van Wablieft

Van de 18  Wablieft-boeken, bestaat er een luisterbook. Je kan ze downloaden op je mp 3 of je kan ze bestellen op CD. Bekijk de catalogus op de website: van elk boek kan je een fragment lezen én beluisteren.

www.wablieft.be/boeken/luisterboeken

 

In eenvoudig nederlands

Lezen voor iedereen

lezen

Zoek je boeken in eenvoudig Nederlands? Op deze website vind je

  • verhalen die speciaal geschreven zijn voor moeilijke lezers en
  • bewerkingen van bekende auteurs in eenvoudige taal.

De catalogus geeft een overzicht van eenvoudige Nederlandse boeken. De neiuwste titels staan bovenaan.  Je kan in de catalogus zoeken op titel en op genre.

www.lezenvooriedereen.be

 

Wablieft boeken

Wablieft_Klimaatklein      straatmuzikant2    Wablieft_Lekkergezond_klein    desmaakvansneeuw

Wablieft.be is vooral bekend om de krant in eenvoudig Nederlands. Maar ondertussen publiceert Wablieft ook boeken in eenvoudig Nederlands. In de catalogus kan je kiezen uit 18 romans en non-fictie-boeken. Ze zijn allemaal speciaal geschreven voor volwassenen die beginnen te lezen. De auteurs zijn bekende Vlaamse schrijvers en journalisten.

Van elk Wablieft-boek bestaat een luisterboek: zo kan je lezen en luisteren tegelijk, of gewoon alleen luisteren. Op de website vind je van elk boek de korte inhoud, een leesfragment en een luisterfragment.

Deze lente 2014 waren de Wablieft-boeken op stap. Op vijf plaatsen in Vlaanderen kon je gratis naar een literair moment. Met Wablieft-auteurs en met muziek. Meer info op Wablieft-boeken op tournee.

www.wablieft.be/boeken

 

Boeken over taal

Coming soon…