De tips van Patatifed

Leer talen door naar films te kijken: dat zal je helpen om beter te begrijpen, je woordenschat uit te breiden en je uitspraak te verbeteren.

Kies je film

 • Kies een genre dat je graag ziet: politiefilms, actiefilms, komedies…
 • Vraag filmtips aan je collega’s.
 • Surf naar cinenews.be, de Belgische filmsite bij uitstek. Je vindt er alle info over recente en minder recente films. Je kan ook de trailer van elke film bekijken. Cinenews is een tweetalige site. Lees de site in het Frans. Als er woorden zijn die je niet begrijpt, klik dan op NL om de vertaling te lezen. Lees ook de forums van filmkijkers op Cinenews: je vindt er tips, recensies en samenvattingen van films.
 • Kies een film uit het aanbod van Belgische coups de cœur-films van Patatifed. We veranderen regelmatig onze selectie.
 • Voor de cinefielen onder u heeft Patatifed enkele sites geselecteerd: Belgische film, filmquizzen of ook nog de Belgische Cinematek.

 

Leer een taal met een film

 • Kijk naar een film met ondertitels: bekijk de film in het Nederlands met Franse ondertiteling of in het Frans met Nederlandse ondertiteling.

Met digitale televisie kan je de functie ‘ondertiteling’ activeren om naar series en films te kijken in de originele taal met ondertiteling.

Op sommige dvd-spelers kan je zelfs tegelijkertijd Franse en Nederlandse ondertiteling instellen. Ideaal om direct de betekenis van woorden en zinnen te begrijpen zonder hulp van een woordenboek.

Probeer de ondertitelingsfunctie van YouTube eens uit. Aanvankelijk bestond deze functie alleen in het Engels maar nu is ze beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Het is een zeer nuttige functie, ook al is de kwaliteit van de ondertitels niet altijd even goed. Klik op ondertiteling en kies een taal. Er zijn meer dan 50 talen beschikbaar!

 • Druk op pauze als je een woord of een zin niet begrijpt… En noteer het in je taal-logboek.
 • Imiteer het accent van de acteurs, hun intonatie… Druk op pauze en herhaal een woord, een zin, een dialoog…om aan je uitspraak te werken.
 • Organiseer ‘tweetalige filmmiddagpauzes’ op je dienst. Kies met de collega’s een film en bekijk afwisselend films in het Nederlands en het Frans.

Ken je nog andere Belgische films? Mail je favoriete films naar patati@ofoifa.fgov.be.

 

Films

 • De tips van Patatifed

  Leer talen door naar films te kijken: dat zal je helpen om beter te begrijpen, je woordenschat uit te breiden en je uitspraak te verbeteren. Kies je film Kies een genre dat je graag ziet: politiefilms, actiefilms, komedies… Vraag filmtips aan je collega’s. Surf naar cin...
  Meer
 • Filmsites

  Cinematek Voor cinefielen, fans van stomme films of auteurscinema! Ontdek op de site van het Koninklijk Belgisch Filmarchief: programma van de maand en films die momenteel spelen vertoningen in het bijzijn van de regisseur voordrachten en ateliers … De site is tweetalig. Lees de i...
  Meer
 • De Coups de cœurs van Patatifed

  C’est arrivé près de chez vous Dit is DE Franstalige film bij uitstek die de Belgische film beroemd heeft gemaakt in het buitenland. Een meesterwerk van galgenhumor met een onooglijk klein budget gemaakt: Benoît Poelvoorde speelt een psychopaat-moordenaar. Een groepje journalisten volgt hem...
  Meer
Terug naar "Kijk, lees & luister"