De tips van Patatifed

Een taalbad thuis

Gewoon de radio aanzetten stimuleert je luistervaardigheid.  Zelfs als je niet met volle aandacht luistert, pik je veel op: de melodie van de taal, woorden en courante uitdrukkingen, de cultuur ….

Je kan natuurlijk ook echt programma’s beluisteren. Dat is niet altijd gemakkelijk; zeker niet in het begin!

 

De tips van Patatifed

 • Gebruik de app Tunein! Met 100.000 radiozenders en meer dan 4 miljoen podcasts, heeft Tunein de grootste radiocollectie ter wereld. Luister hier live naar de radiozender van jouw keuze of herbeluister je favoriete programma. Je kan Tunein installeren op je computer maar het is ook een app voor Android, Ios en Windowsphone.
 • In heel veel bureaus staat de radio op tijdens het werk. Gebruik die radio zeker om talen te oefenen. Luister bijvoorbeeld elke voormiddag naar een Nederlandstalige zender en elke namiddag naar een Franstalige zender. Maak afspraken in je team. Je kan daarvoor het weekschema van Patatifed gebruiken of je eigen weekschema maken. Meer info? Lees Media in team
 • Kies een programma of een interview dat je echt wil horen:  bekijk de programmering op de websites van de radiozenders of kies een programma uit onze lijst.
 • Ga interessante fragmenten herbeluisteren op de website van de radiozender: hoe vaker je luistert, hoe meer je verstaat.
 • Op de webpagina van veel radiozenders kan je programma’s downloaden op je pc of op je smartphone of je kan je abonneren op podcasts.
 • en… Luister vaak!

 

 De Vlaamse radiozenders

FM Brussel is de Nederlandstalige stadsradio van Brussel. Je kan live naar FM Brussel luisteren maar ook online programma’s of reportages herbeluisteren.

 

radio1.png.pagespeed.ce.GEhV7mrGLV

 

Radio 1 bespreekt actuele onderwerpen en gaat hier uitgebreid op in. Ben je geïnteresseerd in maatschappelijke thema’s? Dan is Radio 1 zeker iets voor jou. Ook spelen ze veel Nederlandstalige muziek.

 

 

Radio 2 is een mainstream zender waar veel mensen naar luisteren. Ze spelen populaire muziek en presenteren op een losse manier. Ook hebben ze regionale programma’s die de actualiteit per provincie uitzenden.

 

 

Studio Brussel focust zich vooral eigentijdse muziek. Voor al het muziek- en festivalnieuws moet je hier zijn. Deze zender is heel populair bij jongeren tussen 18 en 25 jaar. Overdag spelen ze vooral rock, pop en dansmuziek. S’avonds krijgt de alternatieve muziek meer aandacht.

 

Klara is in Vlaanderen vooral bekend voor het spelen van klassieke muziek. Maar je kan er ook andere muziekgenres horen zoals jazz, filmmuziek en heel wat experimentele muziek.

 

Radio NL

 • De tips van Patatifed

  Een taalbad thuis Gewoon de radio aanzetten stimuleert je luistervaardigheid.  Zelfs als je niet met volle aandacht luistert, pik je veel op: de melodie van de taal, woorden en courante uitdrukkingen, de cultuur …. Je kan natuurlijk ook echt programma’s beluisteren. Dat is niet altijd gema...
  Meer
 • Nieuws, actualiteit & sport

  De Ochtend – elke werkdag van 06:00 tot 09:00 – Radio 1 Elke ochtend van de werkweek presenteert Radio 1 wat er die dag in de kranten staat. Ze bellen relevante personen op die hun mening over het onderwerp geven. webpagina. Hautekiet –  elke werkdag van 09:00 tot 11:00 – Radio 1 De ...
  Meer
 • Cultuur & muziek

  Plaat préféré – elke werkdag van 05:00 tot 06:00 / van 09:00 tot 10:00 – Radio 2 Elke ochtend worden jouw favoriete platen gedraaid. Wat is jouw Plaat Préféré? Kies bij minstens 5 categorieën een nummer en zet er kort bij waarom je dat nummer zo leuk vindt. webpagina De Topcollectie ...
  Meer
Terug naar "Kijk, lees & luister"