2015: de 12 favoriete boeken van Patatifed

Het diner – Herman Koch

Koch is een Nederlandse schrijver van romans, kort verhalen en columns maar ook een populaire acteur en televisie- en radiomaker.

Zijn bekendste roman is Het diner. Het verhaal speelt zich af in een chique restaurant waar twee koppels samen de avond doorbrengen.  Ze ontdekken een schokkend geheim over hun kinderen dat verstrekkende gevolgen zal hebben.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is Het diner een bestseller. Het boek werd ondertussen ook verfilmd:

 

Tirza – Arnon Grunberg

Grunberg is een Nederlandse schrijver van Joodse origine. Hij schrijft romans, korte verhalen, toneelstukken, gedichten, essays, columns en reportages. Voor zijn œuvre ontving hij verschillende belangrijke prijzen. Ook voorTirza, één van zijn bekendste boeken. Nederlandse recensenten hebben de roman verkozen tot belangrijkste roman van de 21ste eeuw.
Tirza gaat over Jörgen Hofmeester, een gescheiden man van middelbare leeftijd die in Amsterdam woont. Zijn jongste dochter, Tirza, vertrekt na haar eindexamen met haar Marokkaanse vriendje naar Afrika voor een rondreis. Het geluk van zijn dochter wordt een echte obsessie voor Hofmeester en wanneer hij lange tijd niets van haar hoort, gaat hij naar Namibië om haar te zoeken.

Tirza werd verfilmd en ook als toneelstuk bewerkt Het boek is ook in het Frans vertaald.

Om Tirza  te lezen, moet je een geoefend lezer zijn.

 

Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

De Belgische auteur Stefan Hertmans schrijft romans, essays, poëzie, theaterstukken en kortverhalen. Oorlog en terpentijn is gebaseerd op cahiers die Hertmans van zijn grootvader kreeg. Die was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gedecoreerd als oorlogsheld. De roman vertelt het levensverhaal van Urbain Martien: de armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, zijn gruwelijke ervaringen als frontsoldaat en het verdriet om een jonggestorven grote liefde.

 

De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst

De Vlaamse auteur Dimitri Verhulst schrijft romans, verhalen en gedichten.
Het populaire De helaasheid der dingen is geïnspireerd zijn op de jeugd.

Verhulst keert terug naar zijn geboortedorp en schetst een hilarisch maar ook pijnlijk eerlijk portret van Gunther Strobbe, een jongen van 13  die opgroeit in een problematisch gezin uit de lagere sociale klasse. We maken kennis met ziin alcoholverslaafde vader, zijn grootmoeder en zijn vaak dronken en werkloze ooms ..

’De helaasheid der dingen’ is  meermaals bekroond. Ook de verfilming door Felix Van Groeningen (van The Broken Circle Breakdown) won verschillende prijzen, onder andere de Prix Art et Essai op het filmfestival van Cannes.

Het boek is in het Frans vertaald als La merditude des choses.

Dimitri Verhulst gebruikt een heel literaire taal die tegelijkertijd doorspekt is van humor en typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Niet zo eenvoudig dus, als Nederlands niet je moedertaal is.

 

Het verdriet van België – Hugo Claus

hugoclausClaus was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In zijn lange carrière schreef hij gedichten, toneelstukken en meer dan twintig romans.  Het verdriet van België (1983)  is zijn bekendste roman. Het is het portret van een Vlaamse collaborerende familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Maar het is ook een psychologisch portret van een adolescent die schrijver wil worden.

www.clauscentrum.be

 

Sprakeloos – Tom Lanoye

Lanoye is romancier, dichter, performer, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en bekroonde schrijvers van België en Nederland en was de eerste stadsdichter van Antwerpen. Sprakeloos (2009) is de autobiografische roman over zijn moeder en haar aftakeling na een beroerte. Al schrijvend over zijn moeder maakt hij de balans op van zijn eigen jeugd, zijn worsteling met de liefde en zijn schrijverschap.

Lanoyes romans ‘Alles moet weg’ en ‘De Monstertrilogie’ werden verfilmd. Binnenkort komt ook een verfilming van ‘Sprakeloos’ uit.

www.lanoye.be

 

De zaak Alzheimer – Jef Geeraerts

Geeraerts is een populaire Vlaamse schrijver die vooral bekend is voor zijn misdaadromans met het politieduo Vincke en Verstuyft en de romans over zijn ervaringen in het koloniale Congo. Hij schreef ook reisverhalen, journalistieke stukken en essays, toneelstukken, hoorspelen … De zaak Alzheimer gaat over een huurmoordenaar die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De verfilming uit 2003, met Jan Decleir in de hoofdrol, was een kassucces in Vlaanderen.

 

Wij en ik – Saskia De Coster

Saskia de Coster vertelt het verhaal van een Vlaamse familie in de upper class. De neurotisch moeder kamt haart tapijten en wordt stilaan een vrouw van de wereld. De vader verliest de controle wanneer hij een topfunctie in een farmaceutische multinational krijgt. Hun dochter heeft het moeilijk met het familiegeheim en probeert haar eigen weg te vinden in het leven.

 

 

 

Vele hemels boven de zevende – Griet Op De Beeck

Lou is 12, Eva 36, Elsie 42, Casper 46 en Jos 71. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Ze gaan op zoek naar erkenning, acceptatie en genegenheid. Kortom geluk. In ‘Vele hemels boven de zevende’ vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar.

 

 

 

Applaus – Carla van Uffelen

Een boek over mode, mannen en manipulatie. Carola is een verkoopster in een chique boetiek. Ze is niet gelukkig met haar leven. Haar relatie liep mis, haar baas loopt altijd achter de vrouwen en haar bazin heeft een drankprobleem. Ze besluit dat ze haar leven wil veranderen.  De roman is vooral voor vrouwen geschreven maar ook mannen kunnen er van genieten.

 

 

Pieter Aspe, het hele oeuvre (1995 – 2015)

Aspe schrijft misdaadromans over de hoofdinspecteur Pieter Van In en zijn substituut Hannelore Martens. Samen gaan ze steeds op onderzoek in de Vlaamse stad Brugge. Tussen al de moordonderzoeken is er ook plaats voor romantiek en vriendschap.

In opdracht van VTM werden de eerste tien misdaadromans van Aspe in Brugge verfilmd tot een tv-serie, getiteld Aspe.

 

Kaas – Willem Elschot

Elsschot (1882 – 1960) was een Vlaamse schrijver van romans, novellen en poëzie. Hij schrijft vaak over het zakenleven en het gezinsleven. Zijn stijl is heel helder en zakelijk; zo creëert hij een afstandelijke, cynische blik op zijn personages en legt hij hun kwetsbaarheid bloot. De romans van Elschot zijn klassiekers in de Vlaamse literatuur: ze zijn nog steeds verplichte én graag gelezen lectuur! Verzameld werk geeft een mooi overzicht van zijn oeuvre.

Elschots bekendste novelle is Kaas uit 1933. Frans Laarmans, een gewone ambtenaar, begint een nieuw bestaan als vertegenwoordiger in kaas. Hij waant zich de oprichter van een kaas-imperium maar in de realiteit lopen zijn plannen uit op een fiasco.

kaasTekenaar Dick Matena maakte, met de complete, originele tekst van Kaas in 2008  een beeldverhaal. 

Lees over Elschot op www.weg.be

Lees over (en kijk naar) het werk van tekenaar Dick Matena op www.dickmatena.com

 

 

Boeken NL

 • Tips van Patatifed: hoe kies je een boek?

  Je wil lezen in de taal die je oefent. Alleen …  hoe kies je een boek ? Vraag leestips aan je Patati of aan je collega’s. Ga naar de bibliotheek in je buurt. In Brussel zijn er veel Nederlandstalige en Franstalige openbare bibliotheken. Je kan er boeken lenen, maar ook luisterboeken...
  Meer
 • 2015: de 12 favoriete boeken van Patatifed

  Het diner – Herman Koch Koch is een Nederlandse schrijver van romans, kort verhalen en columns maar ook een populaire acteur en televisie- en radiomaker. Zijn bekendste roman is Het diner. Het verhaal speelt zich af in een chique restaurant waar twee koppels samen de avond doorbrengen.  Ze on...
  Meer
 • Luisterboeken & hoorspelen

  Probeer eens luisterboeken en hoorspelen: tegenwoordig zijn ze weer helemaal in. Het voordeel is dat je ze zo vaak kan herbeluisteren als je maar wil. In de auto, in bad, tijdens een wandeling …  En elke keer zal je meer verstaan! Radioboeken Radioboeken : verhalen van Nederlandse en Vlaamse a...
  Meer
 • Lezen in gemakkelijk Nederlands

  Lezen voor iedereen     Zoek je boeken in eenvoudig Nederlands? Op deze website vind je verhalen die speciaal geschreven zijn voor moeilijke lezers en bewerkingen van bekende auteurs in eenvoudige taal. De catalogus geeft een overzicht van eenvoudige Nederlandse boeken...
  Meer
 • Boeken over taal

   S.O.S. Taal - Bernard & Lisa Lernout De favoriete van Patatifed! Dit boek gaat over leren en introduceert nieuwe, leuke technieken om te leren en te memoriseren: mindmaps, mnemotechnische hulpjes, lichamelijke technieken...  Een interessant boek voor studenten, docenten, studiebegeleiders e...
  Meer
Terug naar "Kijk, lees & luister"