Uitdrukkingen & Expressions

Regent het ook pijpenstelen in het Frans? Lachen je Franstalige collega’s geel of groen? En hebben ze een kikker of een kat in de keel?

Oefen je uitdrukkingen met Patatifeds selectie van 80 uitdrukkingen: 40 Nederlandstalige en 40 Franstalige.

Zoek welke 2 uitdrukkingen dezelfde betekenis hebben. Niet gemakkelijk, want soms zijn ze bijna identiek, soms zijn ze volledig verschillend.

80 uitdrukkingen NL-FR: PDF

 

Speel het spel in een tweetalige ploeg

Leg de 80 uitdrukkingen op een tafel, discussieer met je collega’s en ontdek welke Franstalige uitdrukking bij welke Nederlandstalige uitdrukking past.

Met expressions-uitdrukkingen leer je niet enkel nieuwe uitdrukkingen. Je zal merken dat het ook grappig is om Nederlandstalige en Franstalige uitdrukkingen te vergelijken.

 

De uitdrukking van de dag

Wil je de uitdrukkingen ook daarna onthouden? Start dan met De uitdrukking van de dag, een nieuwe traditie in je organisatie of in je team.

Schrijf elke dag een aantal Franstalige en Nederlandstalige uitdrukkingen op een flip-chart of mail ze ’s ochtends naar je collega’s. Gebruik die uitdrukking zo vaak mogelijk.

Liever wat competitie? Maak er dan een wedstrijd van. Maak een scorebord en geef de collega’s voor elke uitdrukking die ze gebruiken 1 punt. De collega die de meeste uitdrukkingen gebruikt, wint De uitdrukking van de dag. Spreek dus zeker een leuke prijs af om je te motiveren!

 

Meer uitleg over de uitdrukkingen?

Surf naar Expressio.fr of naar onzetaal.nl

Op TV5 Monde vind je afbeeldingen met Franse uitdrukkingen.

3155_file_lecoeursurlamain3157_file_coupercheveux

3156_file_seteniracarreaux33177_file_roulerdanslafarine

Surf naar Le mot pour la frime om video’s over Franse uitdrukkingen te bekijken.

 

Ken je anderen interessante uitdrukkingen met grappige vertalingen?

Stuur een mailtje naar patati@ofoifa.fgov.be.