10 Gouden tips om een taal te leren

De onmisbare tips voor wie een taal leert en niet wil afhaken!

Toon dat je wil oefenen

Als mensen niet weten dat jij graag wil oefenen, worden ze heel voorzichtig: ze willen het niet moeilijk maken voor jou en ze gaan jouw moedertaal spreken.  Maar als ze weten dat jij wíl oefenen, dan vinden ze het meestal heel leuk om je te helpen. Om je woorden en uitdrukkingen te leren, om je te verbeteren, om je gerust te stellen.

Dus, zeg het: ik oefen Nederlands, j’apprends le français ! Begin zelf gesprekken in je oefentaal. Vraag je collega’s om je aan te spreken en te schrijven in je oefentaal. Vind hier een vaste oefenpartner.

Lees op deze site wat jijzelf , je collega’s en je oefenpartner kunnen doen om elkaar efficiënt  helpen.

Doe wat je graag doet

Probeer eens uit of je je hobbies, je favoriete lectuur of filmgenre kan verkennen in de taal die je leert. Je lievelingstijdschrift, fora op het internet, strips, kruiswoordraadsels, audiogidsen in musea, sportlessen, kookboeken … het bestaat ook allemaal in de taal die je oefent.  Ga ernaar op zoek want als je doet wat je graag doet, leer je snel.

Houd je ogen open en spits je oren

Op het werk, in de metro of de trein, op café,  in de winkel, op straat, in het station … spits je oren en kijk rond. Taal is overal!

Maak fouten!

Niemand leert lopen zonder te vallen.  Fouten maken is normaal als je een taal leert! Praat, lees, schrijf, …  zonder je al te veel zorgen te maken over fouten.

En draai de rollen ook eens om. Wat vind jij als je collega een foutje maakt in jouw taal?

Humor helpt

Lachen met je eigen fouten helpt! Het is helemaal normaal dat je fouten maakt; je kan ze dus maar beter relativeren.

De grappige taalfouten van kinderen noemen we pareltjes en houden we bij in dierbare schriftjes. Doe hetzelfde met je foutjes en flaters in je oefentaal. Je zult er plezier aan beleven om ze te herlezen en … die fouten maak je vast en zeker nooit meer.

Heb geduld

Heb je soms het gevoel dat je achteruit gaat en nog meer naar je woorden zoekt? Geen paniek!

Een taal leren gaat nooit zo snel als je zou willen. Hoeveel jaren heb je wel niet nodig gehad om je moedertaal te beheersen?

Bovendien is leren een complex proces.  De ene week maak je een grote sprong vooruit, dan heb je weer het gevoel dat je stagneert … Dat is volstrekt normaal.

Neem dus rustig de tijd en wees mild voor jezelf. Elk oefenmoment is een stap in de goede richting …

Stap voor stap

Een feest, een project op het werk, een verre reis, 10 kilometer joggen …  Spontaan gebruiken  we voor grote projecten doelijstjes, actieplannen en uitgewerkte leerprogramma’s.  Gewoon omdat onze kans op succes vergroot als we stap voor stap te werk gaan.

Ook om een taal te leren, werkt een stappenplan! Een leerboek kopen of je inschrijven voor de les  is natuurlijk nog geen stappenplan.  Kies voor een grondige aanpak door jezelf eerst de volgende vragen te stellen:

 • Wanneer heb je de taal nodig? Wat wil je eerst kunnen?
 • Hoeveel tijd heb je en wanneer?
 • Hoe leer jij snel  en graag?

Wat kun je allemaal ondernemen om te leren: naar de les, een Patati zoeken,een taal-logboek beginnen …

Bepaal daarna je prioriteiten en kies haalbare doelen.  Vervolgens ga je dag per dag en week per week te werk.  Stap voor stap!

Stel prioriteiten

Bepaal wat je precies wil kunnen doen in de taal die je gaat leren. Klanten ontvangen? Mails beantwoorden?  Aan vergaderingen deelnemen? Medewerkers evalueren? Je boodschappen gaan doen?

Het is bekend dat we het snelst leren wat we echt nodig hebben. Oefen dus eerst wat je het dringendst nodig hebt.  Dat motiveert.

Ga nu stap voor stap te werk: stel je zelf dag per dag of week na week een haalbaar doel.

Kies haalbare doelen

Onhaalbare doelen zijn als goede voornemens:  ze zijn vaak zo moeilijk te bereiken dat je het al snel opgeeft. Een haalbaar doel past bij jouw niveau is en is echt nuttig voor jou. Elk doel dat je haalt, geeft je voldoening. En die voldoening geeft je de zin en de moed om verder te gaan.

‘Tweetalig worden tegen eind volgend jaar’ is meestal geen haalbaar doel. ‘Vlotter zijn in gesprekken’ is ook geen haalbaar doel. Deze doelen zijn beter haalbaar:

 • Één dag per week alleen Nederlands spreken met Nederlandstalige collega’s, zonder over te schakelen naar het Frans, ook niet als ik het niet gezegd krijgt.
 • Ik begin een gesprek met Franstalige klanten altijd in het Frans. Dan pas vraag ik of ik naar het Nederlands mag overschakelen.
 • Deze week lees ik mijn intranet in de andere taal. Ik noteer nieuwe woorden en hun vertaling.
Wie probeert, heeft gelijk

Wat als mensen je echt uitlachen omdat je het niet vlot gezegd krijgt in hun taal? Wat als je opmerkingen krijgt omdat je schrijffouten maakt? Zolang jij die andere taal probeert te spreken, te begrijpen, te schrijven, hebben zij ongelijk!

 

Tips om talen te leren

 • Mijn oefenpartner

  De ideale formule om snel vorderingen te maken in de andere taal? Oefenen met een oefenpartner: een collega, je baas of een andere federale ambtenaar die zich op Patatifed heeft ingeschreven. Nog meer motiverend? Oefen samen met iemand die jouw moedertaal wil leren: een win-winuitwisseling! ...
  Meer
 • De 5 favoriete websites om Nederlands te leren

  Patatifed heeft voor jou de 5 beste internetsites getest en geselecteerd om Nederlands te oefenen. Lees onze beschrijvingen en test ze uit! Ken je andere interessante sites? Mail je suggesties naar patati@ofoifa.fgov.be. Nedbox Op Nedbox vind je een enorme keuze aan Nederlandstalige filmpjes...
  Meer
 • De 5 favoriete websites om Frans te oefenen

  Patatifed heeft voor jou 5 internetsites getest en geselecteerd om Frans te oefenen. Lees onze beschrijvingen en test ze! Ken je andere interessante sites? Mail je suggesties naar patati@ofoifa.fgov.be. TV5 Monde Klik op de rubriek Langue française van TV5 Monde. Je vindt er een waaier aan t...
  Meer
 • Talen leren in Brussel

  Woon of werk je in Brussel? Ontdek de tips van Patatifed om dagelijks talen te oefenen: Lees de straatnamen in beide talen: een heel eenvoudige manier om nieuwe woorden te leren. Luister naar de aankondigingen in het trein- of metrostation en herhaal ze. Lees reclamepanelen, veiligheid...
  Meer
 • Ik leer Nederlands ! J’apprends le français !

  “ Ik wil Frans leren maar mijn collega’s spreken altijd Nederlands met mij !” Hoe zeg je aan je collega’s dat je de andere taal wil leren en dat je oefenmomenten nodig hebt? Volg de tips van Patatifed. Laat zien dat je wil leren Draag een badge, een smiley, het logo van Patatifed… ...
  Meer
 • Talen leren met Wikipedia

  Talen leren met Wikipedia: de favorieten van Patatifed Hou je van film, sport of geschiedenis? Wikipedia – dé online encyclopedie voor en van internetgebruikers – bestaat in het Frans, Nederlands en nog meer dan 50 andere talen. Gebruik Wikipedia dus om je talen te oefenen en zoek alles wat je...
  Meer
 • Talen oefenen met je smartphone

  Verander je taalinstellingen Wil je je helemaal onderdompelen in een andere taal ? Verander dan de taalinstellingen van je smartphone. De icoontjes blijven dezelfde, en je leest en oefent Nederlands op een makkelijke manier. Plan je leertraject met de agenda van je smartphone Probeer ook de grat...
  Meer
 • 10 tips om talen te leren met Internet

  Internet: een goudmijn om talen te leren? Als je de zin ‘Frans leren’ googelt,  krijg je 70 miljoen resultaten. Maar het is niet altijd gemakkelijk om een kwaliteitsvolle website te vinden. Patatifed stelt je 10 activiteiten voor om talen te leren met Internet. Nieuwigheden op het Internet,...
  Meer
 • Plan je oefentraject

  Je wil Nederlands oefenen. Maar hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft en niet opgeeft na enkele weken? Volg de 4 stappen van Patatifed ! Stap 1: Denk na over je doelen. Waarom wil je de andere taal leren ? Kies doelen die nuttig zijn voor je werk. Stap 2: Denk na over je netwerk. Wa...
  Meer
 • Kunt u dat even herhalen?

  Begrijp je niet altijd alles als je vergadert, telefoont, of spreekt met klanten of collega’s? Zeg dan gewoon dat je het niet begrijpt. Dat is beter dan het gesprek te stoppen of in je moedertaal verder te spreken. Een praktische oplossing: wapen jezelf met een lijst met sleutelzinnen: Ik begri...
  Meer
Terug naar "Talen oefenen"