Stuur je ervaringen naar patati@ofoifa.fgov.be. Wij publiceren ze hier als getuigenis.
Heb je vragen over deze oefentip?
Stuur een mailtje naar
In het tweetalig vergaderspel vind je 50 vergaderthema’s uit courante professionele situaties: Gratis koffie of betalend? Privégesprekken verbieden met de telefoon van het werk? Een sportdag organiseren of een receptie ter gelegenheid van het vertrek van…?
Speel in tweetalige teams en doe simulaties van vergaderingen. Bespreek, argumenteer, doe voorstellen, geef suggesties… en kom tot een akkoord.
De 50 kaarten van het vergaderspel (PDF)
Je kan dit spel op heel veel verschillende manieren spelen. Dit zijn enkele voorstellen:
Zet je per twee. Kies een kaart en noteer gedurende 5 minuten argumenten voor en tegen dit thema of voorstel. Geef vervolgens je argumenten aan de anderen en vraag hoe zij erover denken. En neem ten slotte, op basis van ieder zijn standpunt, een beslissing.
Trek elk om de beurt een kaart en geef gedurende 1 minuut je mening over het onderwerp. Vraag daarna wat je collega’s ervan denken.
Kies een voorzitter. Hij moet de vergadering inleiden, de spreektijd verdelen, nota nemen van beslissingen en de vergadering afsluiten. De voorzitter neemt 4 à 6 kaarten. Op basis van de kaarten bepaalt hij de agenda van de vergadering en vraagt ieder zijn mening. Op het einde van de vergadering geeft hij/zij een kort overzicht van de genomen beslissingen. Als de voorzitter zijn schrijven wil oefenen in de andere taal, kan hij een verslag van de vergadering schrijven en dat per mail opsturen naar de andere spelers.
Kies een kaart en vraag gedurende een week de mening van je collega’s over dit thema: onder vier ogen, per telefoon, per mail… uiteraard in de taal die je wil leren.
Vraag hulp aan je collega’s om je op het spel voor te bereiden: wat zeggen zij om hun mening te geven of naar het standpunt van een collega te vragen of om iemand te onderbreken…?
Maak samen een tweetalige memofiche met sleutelzinnen. Hou ze bij als je speelt.
Je kan ook je memofiche ophangen in de vergaderzaal. Dat zal je helpen om spontaner de sleutelzinnen te gebruiken tijdens vergaderingen.
Je kan natuurlijk ook je eigen kaarten maken: kies typische situaties uit je beroepsleven.